Wednesday, December 28, 2011

Erti Cinta Dan PerkahwinanSuatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya.. .

pelajar: guru, apakah erti cinta..? bagaimanakah saya boleh mendapatkannya. ..?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana ,berjalanlah kamudan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sek ira nyakamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telahmenemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...

dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan. ..?

guru: ada hutan yang subur didepan sana . berjalanlah kamu.tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokoksaja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yangpaling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya.. .

maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan. ......

tamat....


Kesimpulannya, usahlah terlalu memilih cinta, ditakuti anda akan terlepasnya, dan janganlah terlalu memilih jodoh, terimalah pasangan anda dengan seadanya. Tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Setiap insan pasti ada kelebihan dan kekurangannya .

Tuesday, December 20, 2011

Kebenaran Dan Hakikat


~Fuhh... my car buat hal lagi hari ini.. tp Alhamdulillah.. nothing major... just small wiring problem.. Itulah Hakikat bila dah modified kereta, suatu kebenaran yang harus ditempuhi oleh semua kaki modifikasi kereta.. Masalah mendatang tanpa diduga, walaupun ia pahit namun harus juga ditempuhi..

~~Hakikat dalam penghidupan manusia sentiasa diuji onak dan duri. Tiada perjalanan yang lurus tanpa likuan2 yg tiba. Samada likuan yang mudah mahupun likuan yang mampu mengoyahkan semangat kita. Kebenaran dalam kehidupan adalah sesuatu yang pasti. Manakan manusia yang tidak mengalami lansung masalah. Masing2 ada masalah yg tersendiri. Besar atau kecil, susah atau senang, masing2 yg menentukannya.

~~~Memori yang tercipta kadang2 mmg menyeronokan namun keseronokan tanpa ujian atau halangan mmg tidak menarik. Ujian dan halangan inilah yg menjadi asam garam dalam kehidupan mahupun perhubungan. Gunakanlah ia sbg satu loncatan utk terus bergembira. Carilah satu noktah kegembiraan dalam suatu kedukaan. Jgn biarkan ia menjadi duri dlm memusnahkan kegembiraan mahupun kebahagiaan.


~~~~Fikiran dan emosi ku sedikit terganggu smlm. Pelbagai dugaan dan ujian dtg menduga diriku. Pada mulanya, aku agak tergoyah dan tersentap seketika. Namun Alhamdulillah ku mampu berfikirkan tanpa emosi utk mengharungi semua kepayahan itu. Memang emosi akan terganggu bila dugaan tiba2 dtg. Namun haruslah kita atasinya dgn cara rasional bukan dengan cara emosi.Namun hingga ke hari ini, ku masih dihantui dugaan tersebut. Ku terus membaca dan membaca dan membaca dalam mencari erti sebenar. Tidurku pon turut tergnggu. Smalaman kerap terjaga dan terfikir. Tidak ku akui, pada mulanya hatiku terasa bagaikan dicucuk dan sakit. Namun itu adalah cabaran bagi aku. AKU AKAN TERUS BERUSAHA UNTUK MENCAPAI IA. :)


~~~~~Cinta: Hakikat dan Kebenaran? Persoalan yg sentiasa bermain dia pelusuk fikiran setiap manusia normal. Manusia manakah yg tidak punyai perasaan utk "berkasih dan dikasihi" , "sayang dan disayangi" dan "mencinta dan dicintai". Jika anda tidak pernah terfikir sedemikian, alamak bahaya tu..hehe.. Lumrah sbg manusia utk mempunyai perasaan ini. Tak kiralah kepada sesiapa dan dengan siapa namun hati nurani manusia telah diukirkan dengan penuh unik. Setiapnya ditaburkan dengan satu entiti yg kompleks digelar "perasaan". Dengan perasaan lah lahir .


ps: hehehe... menulis nukilan dikala tengah hari... menarik gak.. huwaaa ngantuk.. sambung tido.. ekeke

[Luahan Hati]Mimpi dan Manusia

*pic by google image


~Mimpi? suatu fenomena atau fantasi yang berlaku ketika manusia berada dalam keadaan prasedar ataupun dlm tidur.

~~Orang kata mimpi adalah petunjuk. Ada yang kata, mimpi mainan tidur, tak kurang mimpi ada kaitan ngan syaitan.. pelbagai tafsiran telah disandarkan pada "MIMPI".

~~~Mimpi yg hadir dalam tidurku baru-baru ini masih menghantuiku.. walaupon mimpiku bukanlah mimpi ngeri mahupun seram tapi impactnya mmg menyentap perasaanku..

~~~~Berturutan mimpi tersebut berulang mmg menggangu pemikiranku. Lebih kurang 3kali aku bermimpi benda yang sama dan beberapa kali mainan mimpi dalam imaginasiku berkait rapat dengan kehidupan yg bakal ku tempuhi.

~~~~~Kepercayaan yang dipautkan membolehkan hatiku kuat kembali. Alhamdulillah, aku berjaya meletakkan mimpi tersebut sbg mainan tidurku. Kadang2 anasir dari mimpi ini mampu merosakkan suatu perhubungan mahupun suatu semangat dan keyakinan kepada diri-sendiri mahupun org disekeliling kita.

ps: PERCAYA,IKHLAS,SETIA dan TOLERANSI penting dalam perhubungan.Jagalah ia dan jgn musnahkan ia.

Friday, December 16, 2011

Suami VS Isteri

Pada suatu malam,sepasang suami isteri sedang menonton televisyen..…Rancangan apa tak dapat pula dikenal pasti.Tiba-tiba si isteri mendapat idea untuk mengisi masa lapang mereka.

Si isteri : Abang,nak tak kita catatkan sikap atau kelakuan kita yang tidak kita senangi.
... Si suami : Untuk apa semua itu
Si isteri : Selain untuk mengenali abang dengan lebih rapat, kita juga boleh tahu apa sikap ayang y...ang abang tidak sukai dan begitulah sebaliknya
Si suami : Emmm…Baiklah
Si isteri : Tapi untuk lebih kepuasan dalam catatan kita nanti, kita berpisah tempat tidur malam ni.Untuk malam ni saja.
Setelah dipersetujui, malam itu mereka berpisah bilik tidur,si suami tidur di
ruang tamu manakala si isteri pula di bilik tidur.Mereka masing-masing kelihatan kusyuk mencatatkan segala keburukan masing-masing

Keesokan paginya,semasa pasangan ini bersarapan pagi, si isteri telah mengeluarkan hasil catatan semalamanya. 3 helai kertas semuanya.Penuh ketiga-tiga muka surat tersebut..
Si suami terkejut melihat sebanyak itukah buruknya sikapnya selama ini terhadap isterinya.Tetapi si suami bersahaja walaupun
dalam diam ada hati yang terluka..

Si isteri : Abang,sebelum ayang bacakan semua ini ayang minta maaf sekiranya ada yang menyinggung perasaan abang nanti.
Si suami : Tidak mengapa sayangku..Bacalah. ..

Si isteri pun membaca satu persatu tentang sikap suami yang tidak disukainya.

Si isteri terus membaca dan membaca sehinggalah tamat catatan yang terakhirnya. Dengan berpuas hati si isteri tersenyum kepada suaminya.

Si isteri : Sekarang giliran abang pula..
Si isteri berdebar-debar menunggu, Si suami mengeluarkan kertas-kertasnya,

Si suami : Sayang, abang minta maaf banyak-banyak sebab tidak ada apa yang perlu abang catatkan di kertas ini..Sesungguhnya sayang tidak ada kurangnya bagi abang.
Ketika saat abang menerima ijab dan qabul lagi, abang sudah sedia menerima sayang dengan sepenuh hati dan jiwa. Sayang merupakan anugerah yang dikurniakan ALLAH S.W.T. kepada abang.
Abang minta maaf sekali lagi jika selama ini terlalu banyak sikap abang yang tidak sayang senangi. Abang cuba membahagiakan sayang,tapi jika abang tidak mampu, MAAFKAN ABANG…….

Si isteri tidak terkata apa-apa….Yang ada cuma penyesalan yang sarat penuh di dada.Si isteri menangis di dada suaminya..Memohon keampunan… …

Friday, December 9, 2011

Permata Yang Dicari - Dehearty..

Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

Tuesday, December 6, 2011
Cara menentukan ketulenan Emas dan Perak tanpa densimeter.


1. Timbang emas atau perak anda.

2. Contoh anda dapat berat goldbar anda 20g dengan ketulenan 999.

3. Ambik satu bekas yang mengandungi air yang cukup2 untuk menenggelamkan emas and...a.

4. Letakkan bekas air itu di atas penimbang berat anda dan setkan kepada 0.00

5. Ikat emas anda dengan benang dan tenggelamkan dalam bekas air tadi tanpa menyentuh dasarnya dan dapatkan berat emas anda di dalam air. Katalah anda dapat X gram.

6. ketumpatan emas 999 = 19.3, berat emas = 20g, berat emas dalam air = X gram.

7. Kalau anda dapat 20/19.3=1.036, kemudian anda timbang emas anda seperti dalam no 5, anda dapat nilainya X gram. Jika sekiranya X gram itu mendekati nilai 1.036 g, ertinya emas anda adalah emas tulen 999.

8. Cara ini boleh digunakan untuk menentukan ketulenan Perak, emas 916 dll. asalkan anda tahu ketumpatan tentu bahan itu seperti yang telah saya postkan sebelum ini. Harap bermanfaat.