Saturday, June 6, 2015

Adakah kita kearah kebaikan???

Tahun demi tahun, hari berganti hari, masa silih bertukar.... kita menghampiri hari tua kita..
PERSOALANNYA... Adakah kita ke arah kebaikan atau sebaliknya? Adakah kita menggunakan masa kita dengan pengisian ke arah kebaikan atau sekadar mensia-siakan masa dan peluang yang diberikan... Persoalan mainan yang harus dijawab ikhlas oleh empunya diri masing-masing.


 2015... suatu angka yang menetapkan sesuatu masa/tahun. Jun adalah klasifikasi bulan yang sedang dilalui. 6hb adalah pusingan berkala dalam penentuan hari tersebut. Sedar atau tidak kita sedang menghampiri ke arah satu bulan yang sering kali di nantikan oleh semua umat islam di atas muka bumi ini.


RAMADHAN!!!
Ya Allah... panjangkanlah usia kita semua dan kedua ibu-bapa kita agar kita dapat merasa sekali lagi kenikmatan bulan yang penuh keberkatan, kerahmatan dan pengampunan daripada yang maha Esa. Allahuakhbar!!... Bersediakah kita?

Mulalah dari sekarang agar kita tidak mensia-siakan peluang dan ganjaran yang telah terhidang di depan mata. Yang menanti untuk diberikan. Yang menunggu untuk dihadiahkan kepada orang-orang yang beriman. Semua kita semua termasuk diriku juga dapat mengekalkan fokus dalam bulan Ramadhan yang bakal kunjung tiba.. InsyaAllah....    عن أبي هريرة أَن َرسولَ الله صلى الله عليه وسلم قَالَ: "إِذا جَاءَ رَمَضَانُ فُتِّحَتْ أَبْوَابُ الجَنَّةِ، وَغُلِّقَتْ أَبْوابُ النَّارِ، وَصُفِّدَتْ الشَّياطينُ". أخرجه مسلمٌ

Dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu, bahwasanya Rasulullah Shalallahu Alaihi wa Sallam bersabda: “ Apabila datang bulan Ramadhan, dibukalah pintu-pintu Surga, ditutuplah pintu-pintu Neraka dan Syetan-Syetan dibelenggu. ( HR. Muslim )

No comments:

Post a Comment